Lukupiiri ulkosuomalaisille lapsille

Asutko ulkomailla? Onko sinulla lapsia, jotka tarvitsisivat ehkä hieman tukea ja kannustusta lukemiseen ja ennen kaikkea samanikäistä seuraa, joiden kanssa jutella hyvistä kirjoista ja elämästä?

Olen suunnitellut ulkosuomalaisille lapsille pienen lukupiirin, jonka aikana luetaan kirjoja, jutellaan suomeksi ja huomataan, että ympäri maailmaa on paljon muitakin perheitä, joissa puhutaan suomea!

Lukupiiri kokoontuu joka toinen viikko 45 minuutin ajan yhteensä neljä kertaa. Lukupiiriläiset voivat olla yhteydessä toisiinsa myös tapaamisten välillä ja jatkaa yhteydenpitoa erityisesti sen jälkeen, kun opettajan vetämä lukupiiri on ohi. Lukupiirin hinta on 50 € per osallistuja, jos lapsia / nuoria on neljä. Voit itse ehdottaa sopivaa ajankohtaa lukupiirille, ja opettaja yrittää sitten löytää muut osallistujat.

Lukupiirin ohjelmaa:

  • Yhteisen kirjan lukemista ja siitä keskustelua. Yhteinen kirja voisi olla jokin pidempi romaani, jota samanikäiset suomalaislapsetkin lukevat.  Yhteiseksi kirjaksi voidaan myös valita selkokirja. Joka tapauksessa kirjasta sovitaan yhdessä.
  • Omien (suomenkielisten) lempikirjojen ja -laulajien esittelyä. 
  • Omasta elämästä ja elinympäristöstä kertominen (paitsi jos kaikki asuvat samassa maassa! :))

Lukupiirin tarkoitus ei ole korvata eikä kilpailla etäkoulu Kulkurin kanssa, vaan ideana on tarjota mahdollisuus löytää uusia ystäviä ja uusia kirjoja ja käyttää suomen kieltä samanikäisten lasten ja nuorten kanssa.

Olen koulutukseltani äidinkielen ja kirjallisuuden ja englannin kielen opettaja. Olen erikoistunut suomi toisena kielenä -opetukseen ja toiminut S2-opettajana eri oppilaitoksissa vuodesta 2001 lähtien. Tällä hetkellä toimin yksityisopettajana ja lisäksi mukautan romaaneja selkokielelle. Minulla on 5- ja 8-vuotiaat lapset. Perheemme toinen kotikieli on englanti, ja olen erittäin kiinnostunut kaksikielisyydestä ja siihen liittyvistä kysymyksistä.

Näitä kirjoja meillä on luettu tai luetaan nyt. 

Heinäjattu, Vilttitossu ja ärhäkkä koululainen sekä Risto Räppääjä ja Sevillan saituri ilmestyvät pian selkokielellä. Me Rosvoloita en ole vielä lukenut, mutta sitä on kehuttu kovasti!

Voitte kirjoittaa ajatuksianne kommentteihin. Voitte myös lähettää sähköpostia osoitteeseen hanna.mannikkolahti@gmail.com ja ehdottaa ikäryhmää ja lukupiirin ajankohtaa, niin voi aloittaa suunnittelun ja sopivien kirjojen etsimisen.:)

No comments: