Tuesday, May 24, 2022

Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa -romaani selkokielellä

Tämä postaus on Tommi Kinnusen Ei kertonut katuvansa -romaanista, jonka olen mukauttanut selkokielelle. Kuuntelin ja luin alkuperäisen teoksen syksyllä 2020 ja tiesin heti, että haluan mukauttaa sen. 

Kirja kertoo viidestä suomalaisnaisesta keväällä 1945. Naiset ovat olleet Saksan armeijan mukana Pohjois-Norjassa, ja nyt he palaavat kotiin Suomeen. 

This post is about my easy Finnish adaptation of Tommi Kinnunen's novel Ei kertonut katuvansa. I listened and read the book in the fall of 2020 and knew immediately that I wanted to write it in easy Finnish. 

The novel is about five Finnish women during the spring of 1945. They have been working for the German army in Norway, and now they are coming back to Finland. www.privatefinnishlessons.com/eikertonutkatuvansa
Kirjassa on Ina Majaniemen kuvitus.

Hyödyllisiä linkkejä - Useful links
Iloinen selkomukauttaja Akateemisessa Kirjakaupassa.


Esimerkki selkokirjasta - A sample from the easy Finnish novel


Irene seisoi korkean kiven päällä

ja katseli kohti Narvikin satamaa.

Oli valoisa, toukokuinen ilta.

Ranta oli täynnä hiljaisia naisia,

jotka seurasivat saksalaisen risteilyaluksen lähtöä. 


Irene tiesi, 

että sota oli lopussa, 

vaikka sitä ei saanut sanoa ääneen. 

Saksalaiset sotilaat olivat kokoontuneet 

tähän Pohjois-Norjan kaupunkiin,

ja nyt laivat kuljettivat heitä takaisin Saksaan taistelemaan.


Irene oli nähnyt sotilaiden lähdön 

jo monta kertaa, 

mutta nyt laivan kyydissä oli joku hänelle tärkeä. 

Irene halusi nähdä Klausin vielä kerran.


Esimerkki alkuperäistä kirjasta - A sample from the original text


Illansuussa naiset seisoivat sataman kaduilla ja kauempanakin, siellä missä merestä nouseva rinne jyrkkeni Narvikfjelleniksi. Irene oli löytänyt hyvän katselupaikan. Hän oli kiivennyt korkean kiven päälle ja tuijotti sataman suuntaan. Kaikki seurasivat samaa saksalaista risteilyalusta ja sen uumeniin nousevia sotilaita. Irene mietti, miksi hän oli oikeastaan tullut tänne. Hän olisi kai tahtonut nähdä Klausin vielä kerran, toivottaa vaikka hyvää matkaa. Kenties kiittää, vaikkei ollut varma mistä.

Hän tiesi, että sota alkoi olla lopussa, vaikkei sellaista saanut sanoa ääneen. Koko pohjoinen oli tuhottu, Lappi ja Ruija evakuoitu ja poltettu, niin että tuuli oli kauan kantanut kaupunkiin savun hajua ja tuhottujen talojen nokea. Sotamiehet oli koottu tähän Norjanmeren kaupunkiin, josta laivat olivat kuljettaneet heitä takaisin Saksaan puolustamaan Berliiniä, jota ahdistettiin sekä idästä että lännestä.


Katso ja kuuntele:
About the author of Random Finnish Lesson: 

My name is Hanna Männikkölahti. I am a professional Finnish teacher who gives private online lessons and simplifies books into easy Finnish. Please read more in www.linktr.ee/hannamannikkolahti and follow this blog, if you want to be the first one to know when I post something new.  

No comments: