Tänään minulla on kirjoittajavieraana Hilde, joka on kirjoittanut tekstin Facebookin selkokirjalukupiiristä. Olen tosi iloinen, että Hilde on mukana ryhmässä ja osallistuu niin aktiivisesti keskusteluihin!
Perustin Selkokirjalukupiirin 1. elokuuta vuonna 2017, kun ensimmäinen selkomukautukseni Punainen kuin veri oli juuri ilmestynyt. Halusin, että Facebookissa olisi jokin paikka, jossa voisi keskustella selkokirjoista, ja päätin kokeilla tällaista ryhmää. Nyt jäseniä on jo yli 3300.
Ryhmän osoite on https://www.facebook.com/groups/selkokirjalukupiiri.
Tervetuloa mukaan!
Sitten Hilden tekstiin.
Suomen kielen opiskelijat! Oletteko koskaan lukeneet selkokirjoja?
Elämäni paras klikkaus
Lukupiirin Facebook-sivu
Aluksi liian vaikeaa
Lukemisen iloa
Vähitellen minusta tuli lukupiirin ahkera jäsen ja jonkin ajan kuluttua lukemiseni ja kirjoittamiseni parantuivat. Ajan mittaan pystyin lukemaan melkein ilman sanakirjaa. Vuoteen 2022 verrattuna sanavarastoni on kasvanut huomattavasti. Minun mielestäni selkokirjakirjailijat ovat jopa mukauttaneet kysymyksensä kielitaitotasolleni, koska nykyään he eivät enää esitä monivalintakysymyksiä vaan avoimia kysymyksiä, joihin on vaikeampi vastata.
Ensimmäinen selkokirjani täynnä käännöksiä lyijykynällä
Monta kirjailijaa, monta kysymystä ja monta tyyliä
Lukupiirin lisäetu on, että joka kuussa eri selkokirjailija johtaa lukupiiriä. Sen seurauksena olen tutustunut moniin erilaisiin ihmisiin, jotka esittävät kysymyksiä eri tyyleillä. Olen muun muassa tutustunut seuraaviin selkokirjailijoihin: Hanna Männikkölahti, Satu Leisko, Anniina Salin, Riikka Tuohimetsä, Silja Vuorikuru, Tuija Takala, Tuija Hannula, Jasu Rinneoja ja Ari Sainio.
Useimmat heistä muokkaavat olemassa olevia kirjoja, mutta jotkut heistä kirjoittavat jopa omia kirjojaan helpolla suomen kielellä. Myös kirjat olivat erilaisia: olen lukenut lastenkirjoja, salapoliisiromaaneita, trillereitä, kauhutarinoita, fantasiaromaaneita, runoutta ja scifejä.
Tässä kuussa luen 26. selkokirjaani lukupiiriä varten. Se on Mikko Within Saakelin Satanen, jonka Sanna-Leena Knuuttila on juuri mukauttanut. Sillä välin olen itse asiassa lukenut myös selkokirjoja, joista ei ole kysymyksiä Facebookissa. Kaiken kaikkiaan olen onnellinen, että olen lukukerhon jäsen.
26 kirjaa ja enemmän
Ainoa haittapuoli on, että selkokirjojen tilaaminen Suomesta on kallista. Joudut maksamaan kirjan, mikä ei ole halpaa, mutta sinun on myös maksettava postikulut. Ne ovat kalliita sen takia, että asun Belgiassa. Sitä paitsi jotkut kustantajat eivät kuitenkaan lähetä kirjoja ulkomaille.
Onneksi olen löytänyt suomalaisen ystävän, joka on perustajajäsen selkokirjalukupiirissa. Hän auttaa minua, kun haluan tilata kirjoja suomalaisilta kustantajilta. Lyhyesti sanottuna hän tilaa kirjan, joka luetaan seuraavassa kuussa, ja lähettää sen Belgiaan. Seuraavaksi maksan hänelle digitaalisesti.
Tiivistetysti suosittelen lämpimästi selkokirjojen lukemista, jos haluat laajentaa sanavarastoasi tai viettää miellyttäviä lukuhetkiä. Kuten Sanna-Leena Knuuttila kirjoitti mottona kirjassani: ”Tarina on sinun matkasi!” Hyvää matkaa!
Tiivistetysti suosittelen lämpimästi selkokirjojen lukemista, jos haluat laajentaa sanavarastoasi tai viettää miellyttäviä lukuhetkiä. Kuten Sanna-Leena Knuuttila kirjoitti mottona kirjassani: ”Tarina on sinun matkasi!” Hyvää matkaa!
Selkokirjastoni
Kiitos kirjoituksesta, Hilde!
Hilde on kirjoittanut blogiini myös aikaisemmin. Teksti on Tieni suomalaisiin kirjoihin - Hilde's easy Finnish book recommendations.
No comments:
Post a Comment